Trudy Vlot

Trudy Vlot

Borsten en detoxen

De ‘borstgezondheidsmaand’ vind ik een heel mooi initiatief. Er wordt namelijk nadruk gelegd op GEZONDHEID. In ons zorgsysteem wordt (helaas) teveel nadruk gelegd op klachten en ziekte, er wordt nog te weinig gedaan aan preventie.

Als leefstijlarts en detoxspecialist weet ik dat preventie belangrijk is. Jammer genoeg is preventie zo lastig te meten, dus is er veel minder interesse voor preventie. Zowel vanuit de curatieve hoek, als vanuit de wetenschappelijke kant.

Dus een maand lang informatie over en aandacht voor BORSTGEZONDHEID is heel welkom. En als je de andere blogs erop naleest, heeft de gezondheid van je borsten alles te maken met de gezondheidsstatus van de rest van je lichaam. Rineke Dijkinga legt het verband met darmen en het microbioom. Ralph Moorman legt de link met het hormonale systeem, Amber Alberda maakt de link naar je DNA en Desiree Groen naar het lymfesysteem. Allemaal waarheden als een koe. We zien zo dat vele processen met elkaar verbonden zijn, het zogenaamde integrale systeemdenken.

Als leefstijlarts en detox specialist wil ik de link leggen naar de lever, het ontgiftingssysteem en onze leefstijl. Onze huidige leefstijl zorg voor meer afvalstoffen in ons lijf, dan het lichaam lief is.  Afvalstoffen in ons lichaam hopen zich met name op in vetweefsel. Laten onze borsten nou voor het grootste deel uit vetweefsel bestaan! Dus wanneer je teveel onjuiste stoffen binnenkrijgt of je metabolisme verloopt inefficiënt, dan kunnen zich teveel verkeerde stoffen ‘nestelen’ in de borsten.

In het boek ‘het gezondheidsfundament’ staat meer informatie hoe wij onze leefstijl gezonder kunnen maken. Bewust omgaan met hetgeen je binnenkrijgt, via je darmen, maar ook via je huid of longen, is een eerste stap hierin. Daarnaast is regelmatig een ontgiftingskuur in onze maatschappij geen overbodige luxe. Dus als jouw (borst)gezondheid je lief is, verdiep je eens in de wereld van gezonde leefstijlfactoren en het detoxen.