Remy Draaijer

Remy Draaijer

DE LYMFEFLOW VERBETEREN MET DE BELLICON®

Het lymfesysteem is het grootste circulatiesysteem van ons lichaam en het belangrijkste drainagesysteem van iedere cel van het lichaam. Het is drie tot vier keer groter dan het bloedvatenstelsel. Het lymfesysteem bestaat voor 95% uit water en is opgebouwd uit lymfevaten en lymfeknopen (ook wel lymfeklieren genoemd). Lymfknopen variëren in grootte van een speldeknop tot ongeveer 3cm. We hebben er ongeveer 500 en ze bevinden zich in de grotere lymfevaten en met meerdere bij elkaar in de zogenaamde lymfestations. Onderweg vindt daar een uitwisseling plaats tussen lymfvaten en bloedvaten. De functies van het lymfesysteem zijn weefseldrainage, afweer en het vervoeren van chylomicronen (een soort lipoproteïnen).

Een goed functionerend lymfesysteem

De allerkleinste lymfevaatjes hebben een soort zuignapjes. Ze halen de lymfevloeistof uit het interstitium (vloeistof tussen de cellen) en vervoeren de lymfe naar de aderen en grotere lymfevaten. Het lymfesysteem heeft geen eigen pomp, zoals bij de bloedcirculatie het hart de pomp is.

Lymfevaten hebben daarom onze hulp nodig om goed te kunnen functioneren. De volgende factoren hebben een positief effect op het functioneren van het lymfesysteem:

 • Goede hart/longfunctie (ademhaling)
 • Peristaltiek van de darmen
 • Druk van slagaderen tegen de lymfevaten
 • Aanzuigende werking van de venen op de plaats waar 70% van de lymfe weer in de bloedbaan komt
 • Lichaamsbeweging, doordat veel lymfvaten tussen de spiergroepen liggen, is de spierpomp een bijzonder belangrijke mechanische stuwingsbron
 • Gezonde darm, lever en nieren

De bellicon® mini trampoline

Bewegen op de bellicon® mini trampoline maakt je blij en zorgt voor lichamelijke en geestelijke fitheid. De bellicon® onderscheidt zich van andere mini trampolines door zijn soepele springmat en elastische elastiekringen in plaats van stugge veren die een schokbelasting geven. De bellicon® is een Duits kwaliteitsproduct en ooit ontworpen voor revalidatiedoeleinden, maar het is ook een uitstekend fitnessapparaat.

Omdat de trampoline ook met handgrepen wordt aangeboden, kunnen vooral ook oudere mensen eenvoudig op deze trampoline oefenen.

Al bij een gematigde training op een bellicon® mini trampoline activeer je op een veilige manier alle spieren, stofwisseling, hart, bloedvaten- en lymfestelsel. Ook kun je door trampolinetraining een groot aantal beschavingsziekten bestrijden zoals: overgewicht, rugklachten, depressie, stress, osteoporose en nog veel meer.

De lymfestroom stimuleren met de bellicon® mini trampoline

Vanwege het feit dat de G-kracht afwisselend een sterkere kracht en een minimale kracht uitoefent op alle cellen van ons lichaam tijdens het op en neer veren op de bellicon®, is deze vorm van bewegen een turbo activator voor ons lymfesysteem.

De spierpomp, ademhaling en hartslag worden gestimuleerd, hierdoor wordt het lymfesysteem optimaal in al zijn functies ondersteund. De cellen krijgen een schoonmaak beurt (er wordt twee tot drie pond cel afval per dag opgeruimd). Hierdoor krijgt het immuunsysteem een ongekende positieve stimulans.

Onderzoek Prof. Dr. Nele Devoogdt

Fysiotherapeut en Coördinator van het Lymfoedeem centrum KU Leuven heeft in een fluorscopie test laten zien dat alleen zacht bouncen op de bellicon® al zorgt voor een 2 – 3 keer snellere activatie van de lymfeflow in vergelijking met dezelfde beweging op de vloer. Lees hier het onderzoek.

Lymfoedeem en lipoedeem

Een traag of aangetast lymfesysteem maakt het lichaam vatbaar voor allerlei ziekten en gezondheidsproblemen, van een verminderd immuunrespons en infecties tot kanker.

Een andere veel voorkomende klacht is lymfoedeem, als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht ontstaat er een buitengewone ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel, waarbij de armen of benen kunnen opzwellen.

Bij lipoedeem is er een verstoring in de aanmaak van vetweefsel. Daarbij is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal met als gevolg dat een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem) ontstaat.

Trainen op de bellicon® geeft het lymfestelsel de kracht om giftige stoffen, bacteriën en andere afvalstoffen uit het lichaam te spoelen. Zo wordt je vanbinnen gereinigd en voel je je vitaler. Ongeacht lichaamsgewicht en lichamelijke conditie is de bellicon® op ieder niveau in te zetten. Dit is mede mogelijk doordat er 5 verschillende soorten elastieksterkten zijn. Deze kunnen persoonlijk worden afgestemd op basis van lichaamsgewicht, lichamelijke gesteldheid en het doel van gebruik. Inmiddels is er een steeds grotere groep mensen met problemen aan het lymfesysteem die baat hebben bij het gebruik van de bellicon®.

Oedeem & Fysiotherapeute Annette Mulder

Ervaringsdeskundige en Oedeem & Fysiotherapeute Annette Mulder: “Zelf heb ik een aangeboren verminderde doorstroming van de lymfe in de mijn benen. Vanaf het moment dat ik de bellicon® gebruik weet ik wat een ‘licht gevoel’ in de benen betekend. De bellicon® is een laagdrempelig, breed inzetbaar instrument met optimaal veelzijdige effecten, zeker ook voor mensen met lymf- en lipoedeem”. zie artikel

Voor meer informatie zie: https://www.bellicon.com/int_nl/toepassingen/gezondheid/lymfestelsel

Bronvermelding:

 • Fysiotherapie bij oedeem patiënten door; Gert Walrave
 • Borstweefseltherapeut door: Herman Pohle en Hanneke Sprenger
 • Dr. John Douillard
 • Dr. Donald Liebell
 • Dr. Robert Morse