Monique Wanders

Monique Wanders

Anticonceptie zónder bijwerkingen is normaler dan je denkt. Wist jij dat al?

In mijn Vitaliteitspraktijk sprak ik met Sophie over haar klachten naar aanleiding van het gebruik van ‘de pil’ van de afgelopen 10 à 12 jaren. Klachten die herkenning kregen in haar vriendinnenkring. Toch adviseren de meeste huisartsen anticonceptie met hormonen en dus ook bijwerkingen, waar dan soms maar mee geleefd moet worden. Soms zelfs geven zij naast de pil iets dat dan maar geslikt moet worden tegen de bijwerkingen. Uiteindelijk geven alle hormoonpreparaten die bedoeld zijn als anticonceptie een effect op je hormoonhuishouding. Het KWF meldt dat er een verhoogd risico is op borstkanker bij pil gebruik. Gelukkig was ik op de hoogte van diverse mogelijkheden om zonder hormonen toch veilig te kunnen vrijen en niet in de stress te zitten over een eventuele zwangerschap, en kon ik haar hierin adviseren.

Na ons gesprek vroeg ik aan Sophie om haar ervaringen van de afgelopen jaren in een blog te vangen voor de Borstgezondheidsmaand September.  

Hiermee mijn ervaring over het gebruiken en stoppen met de pil.

Vanaf mijn zestiende begon ik met het gebruiken van de pil, Microgynon 30. Tot mijn 26e heb ik deze eigenlijk zonder problemen geslikt. Tenminste, dat dacht ik toen. Rond mijn 26e verjaardag ging ik naar de huisarts voor een of ander kwaaltje en besefte ik me dat ik al meer dan tien jaar aan de pil zat. Ik vroeg om een alternatief omdat ik weleens had gelezen dat het allemaal toch niet zo goed was voor je lichaam, al die hormonen. 

Op aanraden van de huisarts bestelde ik een spiraal, maar hiervoor moest ik wel een tijdje stoppen met de pil en een plaatsing-afspraak maken op de dag van mijn eerste menstruatiedag. Het was echter zo dat mijn eerste menstruatiedag steeds op een dag was dat het druk was op kantoor en ik geen vrij wilde nemen voor het laten zetten van de spiraal. Zo was ik ondertussen al drie maanden gestopt met de pil. Ik weet niet zo goed hoe ik nou precies kan omschrijven wat ik voelde voor verschil, maar een verschil ontstond er in die 3 maanden zeker. Doordat ik in mijn puberteit startte met het slikken van de pil, heb ik al die tijd gedacht dat ik “gewoon zo was”. Toen ik stopte voelde het echter alsof ik jaren lang mijn schouders opgetrokken hield en ze pas na tien jaar kon laten zakken. Wat een rust voelde ik. Ik merkte in mijn reacties naar mensen, mijn eetpatroon, gewicht, mijn menstruatie zelf en mijn huid en haar dat ik weer “schoon” was. 

Vriendlief vond al deze veranderingen natuurlijk hartstikke fijn voor mij, maar vroeg zich wel af of we dan vanaf nu voor altijd een condoom moesten gebruiken. Ondertussen zag ik die hele spiraal natuurlijk niet meer zitten en ging ik naar de dokter voor “anticonceptie met zo min mogelijk hormonen en bijwerkingen”. Dit werd de Nuvaring. Wellicht dat ik mezelf te bang had gemaakt, maar in de twee weken dat ik de Nuvaring in heb gehad voelde ik mijn hele lijf tintelen, de hele dag. Ik werd ‘s nachts wakker omdat ik bang was dat ik trombose of andere enge bijwerkingen had. Ik voelde tenslotte dat mijn hele lichaam tegenwerkte (volgens de huisarts “moest wennen”) aan al deze hormonen. 

Ik kwam met dit verhaal bij mijn vriendinnen en eigenlijk herkende ze zich hier allemaal in en speelde voor hun de aversie naar de pil ook elke dag. De een speelde daardoor ‘Russisch roulette’, de andere bleef de pil trouw doorslikken met tegenzin, een paar andere lieten een spiraal zetten. De verhalen over de spiraal zijn misschien nóg wel enger. Twee kleine voorbeeldjes; een vriendin kreeg zoveel last van haar huid (schilfers, droogte etc.) dat ze een jaar lang antibiotica erbij kreeg. Bij de ander werd de spiraal scheef gezet, waardoor de bijwerking was dat ze meer dan een half jaar ongesteld was. Iedereen was dus opzoek naar iets nieuws, maar wat is er voor mogelijkheid zonder bijwerkingen dan? 

Met deze vraag kon ik gelukkig bij Monique terecht. Zij vertelde toen over de Daysy. Dat is een hormoonvrij anticonceptiemiddel met een zekerheidspercentage van 99,4%. Dit is een soort van digitale thermometer waarmee ik elke ochtend mijn temperatuur opneem en via een app bijhoud hoe mijn cyclus is. Je kunt hem instellen of je niet of juist wél zwanger wilt worden. Ik wil nu nog niet zwanger worden zodat de Daysy nu, na enig meetwerk, je vruchtbare dagen aangeeft als rode dagen, waarop je het dus veilig moet doen. Alle andere dagen zijn groen (of oranje in de kennismakingsfase) en kun je je gang gaan. Voor mij is het een hele opluchting dat ik dit de rest van mijn leven kan gebruiken, zonder bijwerkingen. 

https://nl.daysy.me/

Bij het bestellen van een Daysy kun je de code Hormoonvrij invullen en krijg je € 20,00 korting op één Daysy.

Dit geldt alleen in de Borstgezondheidsmaand en dus tot en met 30 september 2018.