Maja Faasse

Maja Faasse

Droog borstelen is natuurlijk, simpel en zou een goede gewoonte moeten zijn zoals het poetsen van je tanden.

 

Je Borsten Borstelen!

Ja, dames je leest het goed, het klinkt vreemd in de oren maar aan het einde van deze blog denk je, wat simpel en wat logisch!!

De Groene Zuster leert alle vrouwen om hun borsten te gaan droog borstelen,  omdat we een BH dragen zorgen we vaak zelf voor stagnatie van lymfedoorstroming in de borsten en kan de afvoer richting de oksels  door de beugel BH, maar ook een te strakke of sport BH, belemmerd worden.

Dit is juist belangrijk omdat het lichaam onder andere de borsten gebruikt als opslag plaats voor allerlei schadelijke stoffen. Als er niet voldoende lymfeafvoer is, kan het gene wat zich in de borsten verzameld heeft er ook niet uit.

De gevolgen ken je allemaal, gevoelige en pijnlijke borsten,  gespannen borsten, bobbels en knobbels, cyste vorming, ontstoken borsten maar vooral ook angst voor het voelen. “Ik voel altijd wel wat, maar wanneer kun je eigenlijk het beste voelen? Wat moet ik eigenlijk voelen?” “Ik ben er maar mee gestopt” is wat ik vaak hoor als ik er vrouwen naar vraag.

Natuurlijk heeft voeding, voldoende beweging, ontspanning, de maandelijkse cyclus, hormonale onbalans en nog veel meer zaken ook met je (borst)gezondheid te maken. Het gaat erom dat je bewuster wordt van je borsten en daarmee dus ook bewustere keuzes kunt maken.

Ik  snap ook wel dat je de BH nog moeilijk los kunt laten. “Hoe moet het dan op m’n werk?” hoor ik je gelijk denken, “ik zie mannen al kijken”, en “ik vind het niet kunnen als mijn tepels zichtbaar zijn.”

Dat zijn allemaal hersenspinsels die we zelf met de komst van de BH verzonnen hebben.  Is je gezondheid niet veel belangrijker? De keuze maak je natuurlijk zelf, wat ik je wil meegeven, probeer de BH wat vaker uit te doen. Waarom tot het naar bed gaan aanhouden? Of misschien een wat oudere BH de beugel er eens uit halen als alternatief voor thuis/weekend. Op zoek gaan naar een beugel loze BH (komen er weer steeds meer, omdat vrouwen er naar vragen) of een elastisch topje. 

Mijn advies is ook, zorg dat de borstel op een vaste plaats ligt, bijvoorbeeld naast je tandenborstel. Dan hoef je ook niet te zoeken. Borstel het liefst 2x per dag in de ochtend voor het douchen (droog) om alles van de nacht weer door te laten stromen en in de avond om alles van de dag (en van de BH) goed af te voeren. In het begin is het wat gevoelig, omdat je borsten nog niet gewend zijn en start je met een paar keer per week.

Allemaal leuk Maja, maar hoe doe ik dat droog borstelen dan? En welke borstel heb ik daarvoor nodig? De borstel is een simpele bad borstel evt. te bestellen www.degroenezuster.nl/winkel

Je zet de borstel onder je linker oor, bij het kuiltje. Dan strijk je zachtjes en langzaaaam naar beneden tot aan je sleutelbeen. Dit doe je een paar keer.  Dan zet je de borstel iets naast je oor op je onderkaak en weer strijk je zachtjes en langzaam naar beneden. Dit doe je ook een paar keer, en zo werk je de hele hals af tot aan het andere oor. Vanaf je borsten borstel je in opwaartse richting naar het sleutelbeen en vanaf de zijkant richting de oksel.

Vervolgens breng de borstel naar één van je oksels, begint met kleine cirkels (niet hard) het hele oksel gebied te behandelen (openen van de afvoer), vervolgens doe je hetzelfde bij je borstbeen (van onder naar boven) Dan start je vanaf de tepel richting het borstbeen, herhaal elke strijking 4x en werk zo je hele binnenzijde van de borst af. Start dan vanaf de tepel en borstel je de buitenzijde van de borst richting de oksel.  Met je andere hand kun je je vinger over de tepel houden, zodat je de tepel niet mee borstelt en kun je gelijk bij grotere borsten wat liften om ook de onderzijde goed mee te nemen. Herhaal dit vervolgens bij de andere borst.  Aan het einde maak je een grote cirkel vanaf de buitenzijde, onderzijde, binnenzijde naar bovenzijde van de borst weer richting de oksel. Als laatste weer vanuit het oksel gebied naar het gebied onder je hals waar je sleutelbeen begint.  Per sessie kost je dit 3 a 4 minuten tijd, en start je een goede gewoonte.

Het lijkt nu een heel verhaal, maar na een paar keer oefenen heb je het zo onder de knie. De afbeelding geeft je ook inzicht de richting  van het borstelen.

*Maak altijd zachte langzame bewegingen, het lymfenetwerk ligt net onder de huid, die wil je laten stromen maar niet dicht drukken.

Je kunt ook de armen en schouders meenemen en natuurlijk kun je ook je gehele lichaam droog borstelen (dan altijd borstelen richting het hart )

Notitie: bij mensen waarbij lymfeklieren zijn verwijderd, moet er een aangepaste lymfedrainage protocol worden toegepast, zodat er geen lymfe oedeem ontstaat. Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerde lymfedrainage therapeut.

Veel borstel plezier,

Maja Faasse

Medische Thermograaf

Trotse Groene Zuster om te mogen bijdragen aan dit mooie project, maar vooral ook om veel vrouwen plezier aan hun borsten te beleven een hoop angst, pijn en leed te besparen.