Francine van Broekhoven

Francine van Broekhoven

Francine van Broekhoven

Borstengezondheid

Ik weet nog goed hoe ik schrok toen ik mijn moeder hoorde zeggen dat ze borstkanker had. We zaten stil aan de tafel. Mijn gedachten draaide op volle toeren, wat zou dit betekenen, zal ze dood gaan? Waar gaat ze doorheen met behandelingen? Ik keek naar haar, ze zat er verslagen bij. “hier heb ik geen zin in” zei ze maar steeds. “Ik voel me niet ziek, er is niets aan de hand, ik heb het druk in de praktijk”. En ze noemde nog wel 20 redenen op waarom dit niet waar was, waarom de diagnose die ze had gekregen zo ongelofelijk leek, dat het gewoon niet waar leek te zijn.

Mijn moeder en ik waren al zo lang bezig en geïnteresseerd in gezondheid. We hadden allebei onze eigen praktijk. Mijn moeder als natuurgeneeskundige en ik als acupuncturist. Onze kennis deelde we en we vingen elkaar op als we vastliepen in de trauma’s die mensen meebrachten naar de praktijk.

Door dit bericht van haar diagnose (ze was teruggeroepen van een 2 jaarlijks mammogram) zakte de moed ons wel even in de schoenen. Herken je dat, dat je er trots op bent wat je allemaal al hebt neergezet en hebt kunnen doen voor mensen en dat er dan iets gebeurt wat dat onderuit haalt?

Nou dat hadden wij met deze diagnose.

Wat ik me jaren later realiseerde was dat wij veel kennis hadden over gezondheid, maar niets wisten van de wereld van borstkanker.

Mijn moeder overleed in september 2012. September! Mijn keel knijpt dicht en ik voel de tranen achter mijn ogen prikken. We noemen september nu de borstgezondheidsmaand……

Haar dood was net zo ongelofelijk als het moment van de diagnose. Ik was boos en zeer verdrietig. Ik heb twee jaar lopen brullen en overal stonden haar foto’s en brandde er kaarsjes voor haar.

Ik ging op zoek. “wat gebeurt er toch in die wereld van borstkanker, wat voor diagnoses en onderzoeksmethodes zijn  er eigenlijk?” zei ik tegen mezelf. Ik kwam er al snel achter dat deze ‘borstkanker’ wereld een industrie is geworden, een wereld waarin preventie geen plaats krijgt.

Als een openbaring zag ik al die vrouwen voor me met borstkanker, het verdriet raakte me diep van binnen. En ik zag ook haar kinderen, haar partner en collega’. Het is niet alleen mijn moeder, het verdriet is overal en het ontwricht onze maatschappij. “Dit moet stoppen”, dacht ik bij mezelf, “Dit moet stoppen”.

Ik kende mezelf goed genoeg om te weten dat door een stap te zetten en nog een stap te nemen ik dichter bij mijn doel zou komen, en dat was ware preventie voor gezonde borsten voor vrouwen naar Nederland en België te brengen. En dus nam ik de eerste stap door naar de V.S. te gaan voor een opleiding in medische thermografie.

Het is nu 2018 als ik dit schrijf, en ik heb duizenden thermografie consulten gedaan. Wat ben ik blij dat het bewustzijn is gestegen over dat we wel degelijk wat kunnen doen aan het gezond houden van onze borsten. Dat de ambassadeurs op deze site allemaal vrijwillig hun kennis met jou willen delen.

Voel jij er ook voor om je borstgezondheid stap voor stap te verbeteren? We helpen je er graag bij. Dat is waarom deze borstgezondheidsmaand in het leven is geroepen. Geen fundraising, maar gewoon informatie voor jou. En als je vragen hebt, vraag het aan diegene van wie je de blog hebt gelezen.

Liefs Francine

De Groene Zuster