Emmy de Ligny

Emmy de Ligny

Ont- spanning voor borstgezondheid door zachte aanraking.

Ont- spanning voor borstgezondheid door zachte aanraking.

Emmy de Ligny (1963) is een specialist op het gebied van aanraking. Als jong meisje leerde ze van haar Indische oma hoe belangrijk aanraking is om gezond te blijven. In de zorg paste ze regelmatig zachte aanraking toe om mensen tot  rust te brengen. Pas toen ze in Zweden werd opgeleid tot therapeut en docent in de aanrakingsmethode Tactiel Stimulering begreep ze waarom haar aanrakingen zo’n rustgevend effect hadden.

Zachte liefdevolle aanraking van de huid geeft een reactie in het brein om het hormoon oxytocine te activeren. Het geeft rust, herstel en verbondenheid. Dit hormoon is de tegenhanger van de stresshormonen adrenaline en cortisol.

Voor een optimale gezondheid is het belangrijk om steeds weer een evenwicht tussen actie en rust te vinden.

Maar wat als je steeds in de actie blijft, geen tijd (kan) nemen om te ontspannen? Als je constant onder druk staat in je werk en/of privé? Als je je zorgen maakt, als je ernstig ziek wordt of angst hebt om ernstig ziek te worden?

Je bijnieren krijgen geen seintje meer om te stoppen en gaan maar door met produceren van stresshormonen. Je gaat chronische stress ontwikkelen. Dit gaat zo geleidelijk dat je het niet eens als stress hoeft te ervaren.

Het kan effect hebben op je lichaam, geest en gedrag:  pijnklachten, verstijfde spieren en bindweefsel, minder gezond eten, slaapproblemen, prikkelbaar of bezorgd. Het immuunsysteem verzwakt en je lichaam gaat verzuren. Afvalstoffen hopen zich op en ontstekingen kunnen gemakkelijker de kop op steken.

Wat doet dit voor de gezondheid van je borsten?

Toen ik zelf klachten kreeg aan mijn borsten, werd ik me pas bewust hoe zelden vrouwen onderling over hun borsten praten. Over eventuele klachten, de zorgen en angsten die ze hebben.

Dat wat je aandacht geeft groeit. In het begin werd ik me meer en meer bewust van al die zorgen en angsten. Het keerpunt kwam toen ik een radiocommercial hoorde die eindigde met de woorden: “steun het borstkankerfonds, want de kans is groot dat je voor jezelf doneert”. Dat wat je aandacht geeft groeit…

 

Vanaf dat moment richtte ik mijn aandacht (in plaats van angst voor) op gezondheid van borsten. Wat kunnen wij vrouwen doen om onze borsten vanuit liefdevolle aandacht te verzorgen?

Ik ging de aanrakingsmethode Tactiel Stimulering inzetten voor vrouwen die vervreemd waren van hun volledige lichaam nadat ze ernstig ziek waren geweest. De zachte aanraking helpt herstellen en geeft ontspanning.

Via internet vond ik medisch thermograaf Francine van Broekhoven, eigenaresse van De Groene Zuster. Ik laat nu regelmatig bij haar een thermografie maken en volg de eventuele adviezen. Francine bracht me in contact met Hanneke Sprenger, therapeut en docent  in VLOW®-Borstweefseltherapie. Na een behandeling bij haar wist ik het: dìt is wat ik als aanvulling in mijn praktijk wil hebben.

Inmiddels ben ik een bevlogen  VLOW®-Borstweefseltherapeut. Ik geef daarbij tips over voeding, beweging, ademhaling, huidverzorging, (zelf)onderzoek en ontspanning.

Mijn bijdrage aan de borstgezondheidsmaand: tips vanuit ‘aanraking’, mijn vakgebied. Wat kan jij zèlf doen om het rust-, herstel- en verbondenheids- hormoon Oxytocine te activeren?

 

  • Gun jezelf een lichaamsbehandeling bij een VLOW®-Borstweefseltherapeut of Behandelaar Tactiel Stimulering.
  • Neem een fijne huidolie (liefst met een biologische, koudgeperste plantaardige basisolie) en smeer jezelf liefdevol in. Neem er echt de tijd voor, geef natuurlijk ook je borsten alle aandacht. Doe dit wekelijks, hoe fijn is dat dan?
  • Geef regelmatig een omhelzing van minimaal 20 seconden aan iemand die je heel graag mag en voel wat dit voor jou en de ander doet.
  • Bij acute stress of angst: leg een hand op je voorhoofd en de andere hand op je achterhoofd, adem in door je neus en langzaam uit door je mond. Tot je voelt dat je rustiger wordt.

Oxytocine stroomt, stress vermindert, ontspanning wordt voelbaar en maakt vrij.

Ont- spanning geeft ruimte in je hoofd en in je lijf!

Emmy de Ligny

www.touchandbalance.nl

[email protected]

 

040-2460986  | 06-46109599