Claudia van het Kaar

Claudia van het Kaar

Waarom dragen we eigenlijk beha’s?

25 jaar van mijn leven heb ik elke dag een beha gedragen, zonder erbij na te denken. S’ochtends gingen mijn borsten in de beha, s’avonds mochten ze er weer uit, jaar in jaar uit. Tot ik rond mijn 40ste gewoon geen knellende beha’s meer kon verdragen. Ik had toen wel eens gelezen dat beugel-beha’s niet goed zijn voor de gezondheid (waarom dat zo zou zijn wist ik toen nog niet). Maar de weigering om ze te dragen kwam bij mij niet voort uit een intellectueel besluit, maar uit een heel sterk lichamelijk gevoel: “ik wil niet meer bekneld worden!”. Zo gezegd, zo gedaan.

Toen kwam een interessante fase waarin ik werd geconfronteerd met de vraag: durf ik eigenlijk wel zonder beha de deur uit? Ik besefte toen pas dat beha’s ook een beschermende functie hebben. De extra-laag textiel vormt een veilige barrière tegen nieuwsgierige blikken en dat maakt bijv. het samenwerken met mannen een stuk makkelijker. Vaak hoor ik vrouwen dan ook zeggen “ik moet er niet aan denken om op mijn werk geen beha te dragen! Stel je nou toch voor dat mijn tepels zichtbaar zijn of dat ik met wiebelende borsten op kantoor rondloop!”

Nou blijkt net dat wiebelen zo gezond te zijn voor borsten. De lymfe, ons grofvuil-ophaalsysteem, heeft namelijk geen eigen stuwingskracht en is voor haar werking aangewezen op lichaamsbeweging. Speciaal voor borsten is een goed functionerende lymfe belangrijk omdat in het vetweefsel van de borsten allerlei afvalstoffen worden opgeslagen. Strak zittende beugel-beha’s knellen de lymfestroom af en voorkomen dat de lymfe ongestoord haar werk kan doen: het opruimen van afvalstoffen. Daarom lucht het ook zo op om s ‘avonds je beha uit te doen. Net als de rest van je lichaam hebben je borsten bewegingsvrijheid en ademruimte nodig.

 

Vrouwen met hele zware boezems hebben zeker wel behoefte aan goede ondersteuning. Maar dat een beha voor elke vrouw noodzakelijk is om de borsten te ondersteunen, is een mythe. Zelf ging ik op zoek naar hemdjes met enige steun voor de borsten. Daarin voelde ik me prettig en mooi, zonder het beknellende gevoel. Na enige tijd durfde ik zelfs zonder beha te fietsen – iets wat ik vroeger altijd voor pijnlijk en onmogelijk heb gehouden. Het was wennen in het begin, maar nu zou ik nooit meer terug willen. Sterker nog: ik zou het niet eens meer kunnen. Als ik tegenwoordig een beha draag dan begint hij mij al na een paar uur te irriteren. Vrouwen in mijn praktijk vertellen mij hetzelfde: na een tijdje zonder is het gewoon niet meer fijn met.

Ik ga inmiddels 6 jaar beha-loos door het leven en nu ik bezig ben met het schrijven van een boek over borsten houdt de volgende vraag mij bezig: waarom dragen vrouwen in heel de wereld massaal beha’s, terwijl niemand houdt van de beknelling ervan? En wanneer zijn we ooit begonnen met het dragen van beha’s? Ik vond het verrassende antwoord op Wikipedia: beha’s waren een alternatief voor de beknellende, pijnlijke en voor de gezondheid schadelijke korsetten die vanaf de 14e eeuw tot in de 19e eeuw in de mode waren. De korsetten prikten gaten in vrouwenlichamen en verstoorden door een extreme compressie van het bovenlichaam de natuurlijke ademhaling. Vrouwen zouden zelfs zijn overleden door op deze manier ingesnoerd te worden!

Wat een aparte ontdekking! We wisselden de ene beknelling in voor een andere, minder erge weliswaar, maar toch. Als de bewegingsvrijheid van borsten een indicatie is voor de bevrijding van de vrouw, zou het op een dag normaal zijn voor vrouwen om zonder beha te lopen? Ter gelegenheid van de Borstgezondheidsmaand roep ik vrouwen op om stil te staan bij waarom zij eigenlijk een beha dragen. En om de beha een keer uit te laten en de bewegingsvrijheid van de borsten te voelen. En om ervan te genieten!

Claudia van het Kaar heeft een praktijk voor borstweefseltherapie en vrouwencoaching in Eindhoven. Op dit moment schrijft zij een boek over borsten. www.CentrumvoorVrouwen.nl

Email: [email protected] * FB: https://www.facebook.com/centrumvoorvrouwen/ * LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/claudia-van-het-kaar-671a154/