Barbara Havenith

Barbara Havenith

Oestrogeendominantie en borstgezondheid

Veel vrouwen die zich ervan bewust worden dat borstgezondheid iets is dat je actief kunt bevorderen hebben wel eens gehoord van oestrogeendominantie als risicofactor voor het krijgen van aandoeningen aan de borsten. Tekenen van oestrogeendominantie worden vaak vermeld in de uitslag van een thermografie rapport.

 

Wat is oestrogeendominantie eigenlijk?

Het gaat over de verhouding tussen de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron enerzijds en anderzijds tussen oestrogeen zoals dat wordt gemaakt door onze eierstokken en vetweefsel en de metabolieten van oestrogeen die worden gemaakt bij het onwerkzaam maken van het hormoon in onze lichaamscellen.

 

Progesteron tekort.

Dit is een veel voorkomend probleem bij vrouwen vanaf 35 jaar. De eierstokken worden bij het ouder worden en het naderen van de menopauze steeds minder goed in staat om progesteron aan te maken. Hoe minder eicelvoorraad er over is, hoe minder progesteron er wordt gemaakt. In de vijf tot tien jaar voor de menopauze treedt er zelf lang niet elke cyclus meer een eisprong op. De vruchtbaarheid neemt af en menstruatieproblemen als een te korte cyclus, een onregelmatige cyclus en te langdurig of te veel bloedverlies treden op.

 

Oestrogeenafbraak probleem.

Oestrogeen wordt tot aan de menopauze -de allerlaatste menstruatie – volop gemaakt in de eierstokken en ook wordt oestrogeen gemaakt in vetcellen, dit gaat na de menopauze gewoon door. Oestrogeen mag niet na aanmaak eindeloos lang blijven werken. Het moet onwerkzaam gemaakt worden. Juist dan treedt er bij veel vrouwen een kink in de kabel op. Het kan zo zijn dat de verhouding tussen de diverse metabolieten ongunstig uitpakt. De oestrogeenmetabolieten die zorgen voor celdeling kunnen teveel aangemaakt worden en de metabolieten die zorgen voor uitrijping van cellen kunnen te weinig aangemaakt worden. Vervolgens kunnen al deze metabolieten onvoldoende onwerkzaam gemaakt worden dan wel onvoldoende uitgescheiden worden via darmen en urine. Dit kan leiden tot allerlei oestrogeendominantie problemen. Denk daarbij o.a. aan gevoelige borsten aan het eind van de cyclus, vorming van cystes of fibroadenomen of zelfs (voorstadia van) borstkanker. Bij oestrogeendominantie hoeven er niet altijd problemen aan de borsten waarneembaar te zijn, klachten als hevige en pijnlijke menstruaties, menstruele migraine, cystes aan de eierstokken, myomen en premenstrueel syndroom kunnen ook op de voorgrond staan.

 

Hoe kun je oestrogeendominantie bestrijden?

Allereerst is een gezonde voeding van het grootste belang. Een goede keuze is het mediterrane dieet met volop groenten, olijfolie, vis, fruit, noten en peulvruchten waarbij voeding vers en zelf bereid wordt en pakjes en zakjes uit de supermarkt zoveel mogelijk worden vermeden. Zo kunnen er nutriënten opgenomen worden die nodig zijn voor het afbreken en onwerkzaam maken van oestrogenen. Vermijd toegevoegde suikers zoveel mogelijk. Door gebruik van suikers stijgt de aanmaak van insuline en dat maakt weer gevoeliger voor oestrogeenmetabolieten die zorgen voor celdeling.  Beweeg vaak, drink zo min mogelijk alcohol, beperk koffie, rook niet, ga gezond om met stress (bijvoorbeeld door het beoefenen van bodymind technieken zoals Yoga of mindfulness) en slaap voldoende.

 

In het boek ‘Hormoonbalans voor Vrouwen’ staat veel meer informatie over oorzaken van een hormonale disbalans en de manieren hoe je zelf voor herstel kunt zorgen. Wil je weten hoe het persoonlijk met jouw oestrogeenbalans gesteld is, maak dan een afspraak bij de Vrouwenpoli voor een intake, aanvullend onderzoek en een op maat gemaakt advies.